Alle soorten verzekeringen die je nodig hebt zodra je 18 bent.
Op eigen benen betekent ook je eigen verzekeringsportefeuille. Welke verzekeringen zijn verplicht? En met welke verzekeringen kun je nog een tijdje meeliften op die van je ouders?
Zorgverzekering
Een zorgverzekering is verplicht. Vanaf je achttiende ben je niet meer automatisch meeverzekerd op de gezinspolis van je ouders. Deze moet je dus zelf regelen. Verschillende zorgverzekeraars bieden aanvullende pakketten aan die specifiek gericht zijn op studenten.
En vergeet niet om na te gaan of je recht hebt op zorgtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen.
Inboedelverzekering
Studentenhuizen hebben over het algemeen niet de beste sloten, en je laptop is zo van je bureau gestolen. Sluit een goede (studenten) inboedel verzekering af waarmee je je inboedel veilig stelt.
Check overigens de voorwaarden goed: welke spullen zijn meeverzekerd en welke niet? Ook stellen sommige verzekeraars als voorwaarde dat de deur van je kamer op slot kan. Vraag ook aan je huisbaas of die mogelijk al voor het hele huis een inboedelverzekering heeft afgesloten.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje: je morst bier over de laptop van je huisgenoot of je fietst tegen een auto aan. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in ieder geval verzekerd voor dit soort ongelukjes.
Let op dat je je niet dubbel verzekert. Op de polis van je ouders kunnen namelijk studerende uitwonende kinderen meeverzekerd zijn! Wanneer je afgestudeerd bent, zul je het in ieder geval zelf moeten regelen.
Reisverzekering
Soms mogen studerende, uitwonende kinderen meeliften op de polis van een doorlopende reisverzekering van de ouders. Hebben je ouders niet zo’n verzekering, dan kun je er zelf een afsluiten, of, als je niet vaak reist, per keer een kortlopende verzekering sluiten. Let er wel op dat je een eigen polis afsluit wanneer je studietijd voorbij is.
Fietsverzekering
Als je in een grote studentenstad gaat wonen, loop je het risico dat je fiets gestolen wordt. Als je die nieuwe fiets niet uit eigen zak wilt betalen, dan kun je je stalen ros verzekeren. Steeds meer studenten maken ook gebruik van een soort lease-fiets. Bereken wel goed wat voor jou het voordeligste is.
Ga je al een eerste auto kopen? Of wil je weten wat je nog meer moet regelen vanaf je 18e? Lees onze pagina 18 jaar en dan of informeer naar de mogelijkheden voor je eerste financieel adviseur.