Wie een hypotheek afsluit, is verplicht om elke maand de rente en aflossing te betalen. Stel dat dat niet lukt doordat je financieel in de problemen komt? In het uiterste geval kan je dan je huis kwijtraken. Trek daarom tijdig aan de bel!
Over het algemeen zal de geldverstrekker (de bank of andere partij waar je de hypotheek hebt afgesloten) contact opnemen wanneer je een maandbetaling mist. Het is nog beter om dat zelf te doen wanneer je financiƫle problemen ziet aankomen. Het ligt er natuurlijk aan of deze problemen structureel zijn of tijdelijk. Ben je werkloos geworden, maar kun je aantonen dat je binnenkort weer een baan hebt, dan kan een betalingsregeling bijvoorbeeld een oplossing zijn.
Verkopen
Maar zijn de problemen structureler en mis je meerdere betalingen, dan zal de bank op een gegeven moment grotere stappen willen zetten en, als er geen uitzicht is op verbetering, de woning willen verkopen zodat de hypotheek kan worden afgelost. In de praktijk (zie ook deze voorbeelden) wordt dan aan de huiseigenaar gevraagd om zelf de woning te verkopen, dat levert vaak een hogere prijs op dan een executieveiling. Doet de huiseigenaar dat niet, dan zal de geldverstrekker de woning op een executieveiling verkopen.
Belangen
De geldverstrekker moet daarbij rekening houden met de belangen van de eigenaar en proberen om de schade voor de eigenaar zoveel mogelijk te beperken. Ook mag er voor de huiseigenaar geen noodsituatie ontstaan, doordat er bijvoorbeeld helemaal geen woonruimte voor het gezin is.
Goed om te weten
- Wacht niet tot er al een achterstand in de maandbetalingen is ontstaan. Neem direct contact op met de bank en leg de situatie uit.
- Soms is het mogelijk om de hypotheekvorm aan te passen met lagere maandlasten als gevolg of om een rentepauze in te lassen. Blijf in alle gevallen in contact met de geldverstrekker. Ook de hypotheekadviseur kan je hiermee helpen.
- Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En raak je in de problemen door een scheiding, overlijden, niet-verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Dan bieden veel geldverstrekkers in samenwerking met NHG oplossingen aan waardoor de hypotheeklasten weer betaalbaar worden en de woning behouden kan blijven. Je hypotheekadviseur kan je er alles over vertellen.
- Ben je het oneens met de handelswijze van de geldverstrekker, dan kan je naar het Klachteninstituut Financiƫle Dienstverlening stappen. Lees hier hoe zij met deze zaken omgaan.